GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Koukoutsis, dragoste la prima degustare
„Tratamentul“ de toamnă pentru dependența de Grecia l-am făcut în Thassos (1-8 septembrie 2015). Am stat în Limenas, la Mery Hotel (vezi impresiile aici), dar am brăzdat insula în lung și-n lat (aproximativ 600 de kilometri, cam cât drumul spre casă).
Grecia n-ar fi Grecia fără tavernele ei minunate. Dar, acolo unde turiștii dau năvală ca hunii, inevitabil comercialul ia locul tradiționalului. Dar, cu puțin noroc, găsești și excepții.
N-aș vreau să scriu despre tavernele „tradiționale“ (ați înțeles aluzia) de pe insulă bine știute de toată lumea, despre care s-au scris jdemii de review-uri, ale căror praguri le-am trecut și eu, dar cu ocazia altor vacanțe.
Pentru cei care vor și altceva în afară de Irene (Potos), Simi (Limenas) sau Stelios (Theologos) etc..., mă voi referi în cele ce urmează la două taverne care mi-au lăsat o impresie deosebită și la care nu mai ajunsesem până acum.
Prima dintre ele este Koukoutsis, din Limenaria. Deși amintirile de astă toamnă s-au sedimentat binișor, când mă gândesc la Koukoutsis îmi vin în minte numai superlative.
Este o tavernă mică, de familie, de care se ocupă un tată cu fiul său. O veți găsi foarte greu sau nu o veți găsi deloc fără ajutor. Asta pentru că taverna nu are firmă. Este amplasată pe o străduță liniștită, care dă în șoseaua principală (coordonate gps 40.628002, 24.576408), și poți trece liniștit pe lângă ea fără să bănuiești ce este acolo. Doar mesele și scaunele scoase direct în stradă după ora deschiderii îți dau oarece indicii. Ai crede că patronii fac totul pentru ca localul să rămână ascuns privirilor turiștilor. Despre un site de prezentare nici nu poate fi vorba.
Pentru ei, cea mai bună reclamă nu este o firmă luminoasă și un meniu colorat, ci cei care au mâncat deja acolo și povestesc mai departe prietenilor. Așa cum fac și eu acum :).
Ca orice tavernă care se respectă, Koukoutsis deschide bucătăria spre seară. Adică pe la 19.00, chiar 19.30.
Deși primești un meniu, care este destul de „subțire“, este aproape inutil să-l consulți. Asta pentru că multe dintre felurile de mâncare înșirate acolo nu sunt disponibile. Asta nu este însă o „bilă neagră“ pentru tavernă.
Experiența noastră culinară a la Koukoutsis a decurs cam așa: a venit un băiat de prăvălie (nici nu-i puteai spune chelner), care s-a așezat la masă alături de noi. Relaxat, ne-a întrebat ce vrem să mâncăm. Am încercat să-i arătăm în meniu cam la ce pofteam. Dialogul a fost cam ciudat:
- Aveți mousaka?
- Azi, nu. Mâine facem mousaka...
- Aveți doradă?
- Nu. Azi avem mix de fructe de mare, hamsii prăjite, caracatiță în vin, caracatiță grill... și a mai enumerat câteva feluri.
În trei seri consecutiv le-am încercat pe toate, inclusiv mousaka, dar și nelipsitele salate, feta grill sau feta saganaki. Toate au fost extraordinare. Pâinea adusă la masă era perpelită pe grătar, stropită cu ulei de măsline și dată prin oregano de Thassos. Nimic mai îmbietor atunci când ești flămând!
Vinul casei, roze, avea gust de tămâioasă și mi s-a părut divin. Sau poate fructele de mare l-au făcut să pară așa :).
Iată câteva prețuri de la Koukoutsis, după câte îmi mai aduc aminte:
- feta saganaki/grill//5 euro
- tsatsiki/3,5 euro
- inele de calamar prăjite/7 euro
- hamsii prăjite/6 sau 7 euro
- doradă (mare) /10 euro
- platou mix fructe de mare (2 persoane) /11 euro
- musaka/6 euro
- suvlaki de pui cu cartofi prăjiți/7 euro
- vinul casei (0,5 l) 4 euro
- fresh de portocale/3 euro
Costul meselor luate la Koukoutsis nu a depăşit niciodată 40 euro/2,5 persoane :). Din partea casei au fost uzo și desert (prăjituri, înghețată sau/și fructe).
Taverna Twins, din buricul Limenasului (coordonate gps 40.778573, 24.708016), ne-a oferit surpriza cea mai mare.
În prima seară am făcut greșeala să mâncăm la Zorbas, unde mai mâncasem și în toamna lui 2014 și fusese ok. Mâncarea a fost bună, dar prețurile au sărit cu circa 30%. Asta ne-a făcut să plătim cel mai mult pentru o masă în Grecia. Nu mai rețin exact, dar pentru un platou cu fructe de mare, o porție de caracatiță în vin, una de suvlaki de pui cu cartofi, o salată tsasiki, o feta grill, două beri draught și o limonadă mică am plătit peste 60 de euro.
Sătui de năravurile patronilor de taverne de a crește prețurile atunci când turiștii dau buluc, am fost foarte atenți apoi pentru a nu mai lua țeapă.
Auzisem de taverna Twins, dar nu mă trăgea ața să-i trec pragul din motivele mai sus amintite. Într-una din seri, când ne plimbam, ne-am trezit în fața ei și ne-am decis să riscăm. A fost o surpriză imensă. Pot spune că este o tavernă atipică pentru localurile din centrul Limenasului frecventate intensiv. Prețurile au fost chiar mai mici decât la Koukoutsis, iar mâncarea, excelentă.
După cum sugerează și numele, taverna este patronată de doi frați gemeni - Elias şi Nico. Are specialități grecești, de la fructe de mare și peşte, până la preparate din carne.
Lihniți de foame și neștind cam cum sunt porțiile, am comandat multe. Pre multe. A fost o greșeală, pentru că nu am reușit să biruim tot :)). Porțiile era imense și nefiresc de ieftine. Mâncarea a fost însă delicioasă.
Un cuplu de bătrânei britanici, aflați la masa de vizavi, care comandaseră șnițel cu cartofi prăjiți (cea mai proastă idee pe care o poți avea în Grecia), au făcut ochii mari și nu și-i puteau dezlipi de pe platourile noastre :)). Cred că erau scoțieni de felul lor, pentru că nota au plătit-o numărând până la ultimul eurocent, de l-au făcut și pe chelner să zâmbească stânjenit.
Apropos de notă, totul a costat 35 de euro, la care s-a aplicat o reducere de 10%. Am înțeles că este promoția lor permanentă pentru a atrage clienți, indiferent dacă le treci pragul pentru prima oară sau ești abonat permanent :).
Iată și câteva prețuri (după cum mă mai ajută memoria):
- tsatsiki / 3,5 euro
- mix fructe de mare (pentru o persoană, dar puteau mânca două fără probleme) /9 euro
- caracatiță în vin/8 euro
- garnituri de orez sau legume grill/incluse în prețul felurilor principale
- dovlecei și vinete pane/5 euro
- șnițel umplut „specialitatea bucătarului“/7 euro (știu, nu mă înjurați, dar ce știe copilu’ de fructe de mare?)
- bere draught/2,5 sau 3 euro
- struguri și pepene roșu/din partea casei
În concluzie, recomand cu căldură tavernele Koukoutsis și Twins celor care vor și altceva decât localurile arhicunoscute din insulă, la care se merge ca la pomul lăudat.
 
PS Pentru vacanța de toamnă 2016 am ales deja Skala Marion, ca să fim mai aproape de taverna Koukoutsis :))
Trimis de nils1 in 11.01.16 14:39:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nils1); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Zilele trecute am inventariat intr-un review tavernele cărora le-am trecut pragul, poate de dorul bucătăriei grecești.
Pozele și impresiile de mai sus nu fac decât să-mi crească nerăbdarea cu care aștept vacanța din septembrie, în Parga.
Interesante meniuri, le/am incercat si eu pe majoritatea in vacantele repetate din Grecia, de la mousaka si saganaki la caracatita in vin sau prajita. Ma bucur sa regasesc oameni curiosi si interesati de noutatile culinare ale locurilor prin care ne petrecem vacantele. Va doresc alegeri inspirate si vacante frumoase.
@mirmicu - septembrie este taaare departe. Ai putea să faci un ”tratament” în iunie sau iulie. Altfel, riști să intri în sevraj
@calatorul50 - Suntem pe aceeași lungime de undă Aștept cu nerăbdare vara să o luăm de la capăt.
Hmmm! Skala Marion... Din punctul meu de vedere o alegere excelenta pentru un concediu foarte linistit (poate prea linistit in opinia altora).
Banuiesc ca sti ca in Sk. Marion nu sunt decat vreo 4 taverne insirate de-a lungul falezei din centru si una "deasupra" plajei Aspas, un magazin si o brutarie. Dar poate ca si asta da farmec acestei micute "statiuni" ideala pentru un concediu de "spalare de creier" si oarecum mai retras de vanzoleala si aglomeratia statiunilor mai maricele.
Fiind cu masina personala si obisnuit sa cutreieri locurile cred ca va fi chiar placut ca dupa o zi de hoinareala sa te retragi seara intrun loc atat de linistit si placut.
Felicitari pentru cele doua articole si tine-te de "tratament" sa nu cumva sa intri in sevraj.
Si noi aplicam cure de tratament de doua ori pe an, dar din fericire, cu cat ne tratam mai mult cu atat ne imbolnavim mai tare. Asta e Grecia... o boala incurabila.
@dana2104 - Am ales Skala Marion și nu Limenaria sau Potos (musai pe partea de vest) tocmai pentru liniște . Va fi doar bază pentru cazare. De acolo mergem și mergem...
În privința tratementului, am constatat și eu asta. Cu cât aplic mai mult, cu atât crește dependența De vreo 3 ani, după concediul de vară, ne propuneam să mergem în Croația. Dar cum vine primăvara și ne aduceam aminte de Grecia...
@nils1 - daca tot ati ales Sk. Marion, ar fi pacat s-o considerati doar baza pt cazare; intrati macar o data in taverna Armeno, veti avea o surpriza foarte placuta.
calamarii si alte fructe de mare, precum si pestele proaspat pe care ti-l alegi singur din frigiderul pe care patronul te invita sa-l inspectezi fac toti banii - nu multi, dealtfel .
portiile nu sunt insotite de eternele garnituri de cartofi prajiti sau orez, garnitura consta intr-o cantitate nu chiar mica de icre, nu stiu de la ce peste proveneau, dar erau senzationale.
taverna nu arata spectaculos, insa noua proprietarul la care am fost cazati ne-a spus ca daca dorim peste, numai acolo sa mergem. a avut dreptate...
vacanta placuta!
@alecsa - Am fost nevoit să mă reorientez în privința cazării, pentru că Skala Marion nu corespundea întru totul criteriilor.
Am făcut rezervare în Limenaria, la doar 100 de metri de Koukoutis. Așa s-a nimerit .
Dar pentru că sunt deschis la experiențe noi , voi trece și pe la Armeno.
Merci de pont.
@alecsa - Ai putea să-mi dai niște repere pentru Armeno? Eventual coordonate gps?
Multumim mult pentru indrumarea catre Koukoutsis! Ne-a salvat ultimele zile de vacanta pe o vreme mohorata rau! Excelent loc! Pana si baietii nostrii simandicosi au rupt platourile cu bunatati. De pret, ce sa mai spun... sotului nu-i venea sa creada ca ne-am luptat cu copiii atatea zile pe la Irene si alte balarii aglomerate din Potos si imprejurimi, pana am gasit articolul tau. N-am fi gasit-o in veci. Coordonatele gps sunt absolut exacte. Multumim! ????
@elisabeta: Cu plăcere. Am zis să nu mă bucur doar eu de aceste bunătăți
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2019 Agorastos si Leonidas – gazdele noastre la cina — scris în 01.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Ouzo, Mythos sau Vergina, dar si miel sau fructe de mare, adica…. Unde mancam in Thassos — scris în 29.04.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Unde am mancat in Thassos — scris în 05.08.18 de Roxana Ro din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Taverne din Thassos — scris în 23.07.17 de over din BUSTENI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Nerecomandat celor aflați la dietă — scris în 06.01.16 de mirmicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Taverna Pachis si alte taverne: Sakis, Psili Ammos, Lycos — scris în 04.08.15 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2015 De prin Thassos adunate... si-napoi la lume date! — scris în 24.07.15 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ