ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 16.04.25
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe urmele 'călugărilor albi' printre ruinele mânăstirii cisterciene de la Cârța

TIPĂREȘTE

Decembrie 2023, o zi ploioasă și rece a fost rezervată vizitei la unica abație cisterciană care a dăinuit vreodată pe teritoriul României. În Cârța, pe drumul dintre Sibiu și Făgăraș, mai exact la 49 de kilometri de Sibiu, în urmă cu mai bine de 800 de ani, își făceau loc de așezământ religios călugării unui ordin extrem de strict, trăind modest, numai din roadele muncii proprii. Originea denumirii cistercieni (cei de la trestie) este explicată de modul de organizare al acestor călugări, la începuturile existenței ordinului, când li se îngăduia a se stabili doar în locuri neprielnice, de obicei mlăstinoase, nu aveau voie să își construiască așezăminte stabile, definitive, cu ziduri de apărare și se adăposteau doar la protecția trestiilor, fără încălzire, după dictonul “Ora et labora” (Roagă-te și muncește), cunoscuți și sub denumirea de 'călugări albi'. Răspândirea abațiilor a fost mare, peste 1400 de mânăstiri de călugări și măicuțe pe întreg teritoriul actualei Europe, cea de la Cârța fiind cea mai estică dintre acestea.

Cu munții Făgăras pe fundal descopăr satul. Tipic săsesc, cu casele aliniate perfect, ordonate, curate, vopsite, ornate, fără animale lăsate de izbeliște, în bezmeticie pe soșea, riscând inevitabilul. Mă transpun în lumea germanică și caut cu privirea clădirea mânăstirii, cu curiozitatea stârnită spre a afla cât de multe despre mărturiile lăsate de călugări până în zilele noastre. Prima atestare documentară este din 1202 când construcțiile erau din lemn și au rezistat până la năvala mongolă din 1241, când s-a distrus totul. Reconstrucția a fost în piatră, în stil romanic cu puternice influențe ale goticului timpuriu. În pofida a numeroase invazii otomane, călugării au prosperat, erau muncitori și foarte pricepuți, unii dintre aceștia, ingineri constructori primeau comenzi pentru diferite edificii, alții fierari. La vremea aceea au primit dreptul să sape canale și să construiască o moară la care sătenii măcinau grânele contra unei taxe. Bogăția abației a atras invidia conducătorilor vremii, astfel că la 1467, regele Matei Corvin decide desființarea mânăstirii, alungarea călugărilor, predând edificiile și terenul magistratului orașului Sibiu. Degradarea s-a așternut, capela însă mai există, în 1550 a devenit proprietate evanghelică, iar acum este biserică luterană parohială în care se mai oficiază slujbe religioase.

Se arată zidurile împrejmuitoare, în spatele cărora se ridică ruine ușor de identificat stilului gotic. La intrare pe partea stângă, un turn înalt hexagonal, sprijină încă parte a zidului de apărare. Pe frontispiciu este un orificiu perfect rotund, care, probabil, avea cândva un vitraliu. Acestă poartă cu rozetă este un ochi spre cer, transmite mesajul de credință chiar înainte ca pașii să te poarte în interiorul vechii așezări monahale. Pe partea dreaptă, înainte de a intra în biserică, este un mic cimitir al soldaților germani căzuți în Primul Război Mondial la Porumbacu, strămutați aici în 1928, pentru liniște și odihnă veșnică. În spatele acestora o statuie foarte bine păstrată, a lui Ronald, erou german din timpul lui Carol cel Mare,  simbol al libertății și dreptății.

Biserica impresionează prin sobrietate, discreție și austeritate. Pe banchete se găsesc caiete de rugăciune deschise, sugerează continuitatea, funcționalitatea. Observ și reconstituirea în miniatură a mânăstirii așa cum era, simplă și organizată eficient. Altarul baroc străjuit de sfinții Petru și Pavel, orga mecanică din 1777, funcțională, în partea superioară, vitraliile sub formă de floare cu sașe petale și bolțile ce se unesc cu chipul Fecioarei Maria. Plec cu un ultim omagiu adus acestor călugări simpli și vrednici, unii odihnindu-se veșnic sub simbolurile tradiționale cisterciene “Toiagul păstoresc” și” Crucea Soarelui” .

Privind în urma veacurilor, le mulțumesc în sinea mea pentru influența pe care au transmis-o prin traiul lor pe meleagurile mai târziu locuite de sași, pentru ordinea, disciplina, bunul gust și civilizația, valori și principii de viață pe care nu le-aș dori uitate, ba, dimpotrivă, duse mai departe.


[fb]
---
Trimis de laurand in 18.04.25 18:24:29
Validat / Publicat: 18.04.25 19:39:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CÂRȚIȘOARA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Bucovina

VIZUALIZĂRI: 242 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurand); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Morminte ale soldaților germani căzuți în Primul Război Mondial , septembrie 1916, la Porumbacu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterXPHONE
[18.04.25 19:38:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Abația Cisterciană Cârța [Cârța], CÂRȚIȘOARA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

doinafil
[19.04.25 15:30:55]
»

Frumos și acest articol! Păcat că nu ai atașat mai multe poze din interiorul bisericii!

Poate data viitoare

Felicitări și...

laurandAUTOR REVIEW
[20.04.25 14:35:05]
»

@doinafil: Mulțumesc! Paște Fericit!

laurandAUTOR REVIEW
[20.04.25 19:50:36]
»

@doinafil: Bună, ai dreptate, erau relevante mai multe din poze din interior, dar, apăreau mai multe persoane, era un grup mai numeros și am evitat să le expun public fără acordul lor. De câteva zile sortez foto din multele noastre călătorii, ocazie cu care am îndrăznit să le însoțesc și de impresii, pe acest site, care m-a ajutat în multe ocazii, la alegerea unor destinații. Sper să fie și altora de folos, dar mai ales să incite curiozitatea pentru a purcede la descoperirea multitudinii de locații unele, unice, altele spectaculoase. Deocamdată doar din România voi descrie pentru că adeseori uităm ce miracole ne-a dăruit natura, dar și ce comori au construit înaintașii.

doinafil
[21.04.25 14:31:55]
»

@laurand:

... erau relevante mai multe din poze din interior, dar, apăreau mai multe persoane, era un grup mai numeros și am evitat să le expun public fără acordul lor

Chipurile care apar într-o poză pot fi acoperite cu un oval sau un cerc, cu ajutorul programului „paint” , preinstalat pe orice computer... și,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂAbația Cisterciană Cârța [Cârța]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055487871170044 sec
    ecranul dvs: 1 x 1