GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Mixt Adjud – reper cultural local

Muzeele sunt instituții culturale vitale care păstrează și valorifică patrimoniul istoric și cultural al unui popor cu un puternic rol educativ. Muzeele orășenești, mai ales cele din comunitățile mici, au colecții limitate (axate de obicei pe o anumită tematică) și personal redus. Orășelul vrâncean Adjud, cu o populație de circa 15.000 de locuitori, se laudă cu un mic muzeu orășenesc care a fost înființat cu 65 ani în urmă. Ne întorceam de la Gura Humorului, de la frumoasa Întâlnire Anuală AFA, și după obiceiul nostru de a vizita un obiectiv pe drum, am făcut un mic popas în orașul Adjud.
Aproape de centrul orașului, în coasta Parcului Central, se află clădirea Bibliotecii Municipale „Elena Lahovary” . Se virează dreapta direct din str. Republicii (E85) pe ultima alee din parc până în fața clădirii Bibliotecii, loc unde este găzduit și muzeul orășenesc. În rondul din fața clădirii sunt disponibile câteva locuri de parcare. Intrarea în muzeu este semnalată printr-o firmă amplasată deasupra ușii de acces, sunăm – așa cum e indicat într-un anunț și o doamnă ne deschide imediat. Pătrundem într-un mic hol unde se află un birou, plătim biletele (10 lei/adult), primim câteva informații despre ceea ce putem vedea și suntem invitați în muzeu. Programul de funcționare este de luni până vineri între orele 09.00-16.00.
Muzeul Mixt din Adjud are un caracter didactic adresându-se cu precădere generațiilor școlare. Deschisă în 1960 (sub numele de „Muzeul Regional din Adjud” ) instituția muzeală avea profil de științe naturale. Iată descrierea din presa vremii: Având profil de științe naturale, cel mai tânăr muzeu din regiune și-a început activitatea prin organizarea unei interesante expoziții în care e prezentată flora și fauna raionului. Pot fi văzute aici microdiorame și numeroase planșe. Fauna raionului Adjud e reprezentată prin păsări de baltă, păsărele de pădure, dintre mamifere se găsește un muzeu un râs și o familie de căprioare. Păsările răpitoare sunt reprezentate prin vulturi și acvile (Steagul Roșu, 30 august 1960).
Ei bine, încă se păstrează exponatele de atunci, dar în 2022 muzeul a fost redeschis în forma actuală, după o acțiune de reamenajare. Muzeul are un caracter mixt – științe naturale și istorie – și are în compunere trei săli pentru expoziția permanentă. În prima sală descoperim elemente de istorie locală, începând din epoca veche și medievală (obiecte descoperite pe șantiere arheologice din zonă – ceramică, vase de lut, cahle, monede), din perioada modernă (sticlărie de farmacie, vase din metal, documente și cărți) până în epoca războaielor mondiale din prima jumătate a secolului al XX-lea. A doua și a treia sală ne prezintă exemplare naturalizate de faună locală și microdiorame. Sunt prezente reproduceri după imagini de epocă din Adjudul de altădată și multe panouri explicative.
Ce ne-a atras nouă atenția? Pe partea de istorie locală mi-au plăcut: paftaua medievală din bronz, tezaurul de monede turcesc, samovarul, trusa de farmacie a soldatului român din Primul Război Mondial. În secțiunea de științe naturale am remarcat păsările răpitoare, pupăza și alunarul, lupul, bursucul și jderul de copac.
Menționez și spațiul expozițional dedicat savantului Sava Athanasiu, geolog și paleontolog de renume, profesor universitar și membru de onoare al Academiei Române, originar dintr-o localitate din apropierea Adjudului. Doi dintre fii săi au ajuns tot geologi și au fost membri ai Academiei Române.
Muzeul Mixt din Adjud nu beneficiază de un spațiu expozițional de mari dimensiuni și nu deține exponate remarcabile, dar este o instituție importantă pe plan local. Muzeul este un punct de atracție pentru elevii din oraș și zona înconjurătoare, precum și pentru turiștii aflați în tranzit. Nu am stat mai mult de 30 de minute în interior, dar ne-am bucurat să vedem că există interes pe plan local pentru o astfel de activitate culturală.
De altfel în perioada interbelică savantul Nicolae Iorga, pe atunci Ministru al Învățământului îndemna școlile să își ducă elevii în vizite cu caracter cultural. Şcoalele secondare obligate să viziteze muzeele și monumentele istorice. Ministerul instrucţiunii constatând complecta lipsă de orientare în domeniul artei noastre vechi și mai ales faptul că lipsa de cunoaștere a acestei arte constitue o pagubă pentru cultura elevilor, a trimis o circulară tuturor direcțiunilor de școli secundare din țară. Prin această circulară li se cere sa organizeze excursii la muzeele locale și la bisericile, monumente istorice din localitate și împrejurimi. Elevii vor fi conduși de profesorii lor, își vor nota explicațiile date și vor fi obligați să cunoască monumentele istorice și muzeele locale, fapt fără de care pe viitor nu se vor mai elibera certificatele de absolvire. Circulara este semnată de d. prim ministru N. Iorga (Curentul, octombrie 1931).
Recomand celor interesați o scurtă oprire la muzeul din Adjud și o plimbare în parcul din apropiere.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 23.05.25 12:02:41
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.09459529 N, 27.18511106 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeul Mixt Adjud (Muzeul orășenesc), ADJUD [VN]" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)