EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pensiunea Poiana cu Cetate

Rubrica e „Unde mâncăm în Iași” . De fapt, nu mâncăm chiar în oraș, ci la vreo 25 de kilometri distanță, la marginea Codrilor Iașilor.
Trecusem pe lângă pensiune acum doi ani, când ne-am rătăcit în pădure la plecarea din Poiana cu Schit vezi impresii. Între timp, am citit despre ea un articol ceva mai vechi, de care am dat din întâmplare iasulnostru.ro/p/poiana-c ... dintre-comorile; m-a făcut curios și mi-am propus ca, dacă se ivește prilejul, să iau masa aici.
Iar ocazia a apărut chiar zilele astea, când am făcut o nouă tură prin pădure. Am citit înainte una-alta, pe FB, precum și pe Google google.com/maps/place/Pen ... SoASAFQAw%3D%3D. Și am remarcat că este nevoie să te programezi cu o zi înainte; numărul de telefon se găsește în ambele link-uri de mai sus.
Pensiunea este situată chiar peste drum de Biserica lui Cujbă, ruina care dă numele localității: Poiana cu Cetate. După vizitarea acesteia, am trecut strada, am intrat în magazin și ne-am anunțat sosirea – cu douăzeci de minute mai devreme față de ora estimată. Mâncarea nu era gata, am avut de așteptat, însă a existat și un avantaj: am găsit loc la masa umbrită, aflată sub copertina cuptorului de afară. Există două mese în exterior, de câte 6-8 persoane fiecare, precum și patru sau cinci mese în interior. Nu am remarcat ca sala să aibă aer condiționat, înăuntru era o temperatură cam ridicată (după gustul meu). A doua masă de afară e cam în soare, dar se poate deschide o umbrelă. A fost ocupată de un grup de bicicliști, care păreau „de-ai casei”.
„Conceptul” este următorul: doamna Anca, proprietara pensiunii, este cea care gătește pentru cei care anunță că vor să ia masa aici. Mâncarea este „ca la mama acasă” , plecând de la ingrediente naturale, după rețete tradiționale. Cei care vin pot alege între două-trei ciorbe și două-trei feluri principale, care diferă de la o zi la alta. Nu știu dacă există posibilitatea de a comanda (din timp) un anumit fel de mâncare; doamna pare prietenoasă și adaptabilă, deci bănuiala mea este că se poate.
Cât am stat noi acolo, au venit, cu programare, patru grupuri de înfometați, cam 12-15 persoane. În afară de aceștia, au mai încercat să ia masa încă două grupuri, care au fost (politicos) refuzate: nu ajungea mâncarea pregătită. Înțeleg din comentarii prin diverse locuri că, dacă nimerești într-o perioadă mai liniștită (ceea ce am prins noi se numea aglomerație), ești binevenit chiar fără programare: un castron cu ciorbă și ouă cu brânză și mămăligă se găsesc întotdeauna.
Aglomerația s-a reflectat în viteza servirii: un singur băiat (din familie? nu știu sigur) se ocupa de toate mesele. După ce am terminat ciorba, pentru felul principal am așteptat aproape o oră. Dacă vii „cu gașca” nu e nicio problemă, dar pentru noi a fost, oarecum, deranjant. Mai ales că nici semnal pe telefon nu exista în acel loc. Acesta a fost cam singurul minus.
Am avut de ales între ciorbă de văcuță, borș de perișoare și o ciorbă al cărei nume nu l-am reținut (carne de miel, acrită cu zeamă de varză – suna interesant, dar am preferat să mergem la sigur, optând pentru prima variantă). Pentru felul principal: hribi cu smântână, tochitură moldovenească sau rață la cuptor. Am comandat o porție de hribi și una de rață. De băut: trandafirată (seamănă la gust cu socata, doar că e varianta pe roz), bere la pahar (400 ml = 5 lei) și cafea (făcută la espressor, bună).
Ciorba a venit însoțită de ardei iuți, ceapă verde, smântână și niște turtițe calde, absolut geniale. De altfel, am început prin a mânca turtițele cu smântână și deja eram sătui, înainte de a ne atinge de mâncarea propriu-zisă. La hribi am primit mămăligă, care ne-a fost tăiată cu ața, ca la țară, pe timpuri; foarte foarte gustoși, iar porția a fost generoasă. Pe farfuria cu rața a venit un morman de piure (se răcise și era întărit), plus brânză de oaie, care ar fi fost suficientă doar ea – alături de mămăligă, nici nu mai era nevoie de altceva. Din păcate, a rămas nemâncată, pentru că eram prea plini. Nici nu am reușit să mai luăm cina în acea zi.
Toată consumația: 150 de lei.
Toaletele sunt curate și surprinzător de moderne pentru o pensiune „de la țară” .
La plecare am intrat în magazin: doamna Anca se ocupă și cu făcut conserve – zacuști de tot felul, dulcețuri, bulion etc. Am luat vro trei borcane, arătau bine și nu au fost deloc scumpe.
Recomand!
Trimis de adso in 24.06.25 10:12:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Să tot mănânci la prețurile ăstea. 5 lei o bere la 400 ml? Pare că a fost din partea casei.
PS: Șnițel nu aveau? 🙂
@Flaviu: Da, 5 lei. Ce-i drept, cam apoasă și servită în pahar de plastic, dar pe căldurile astea a mers uns.
Există și o „parte întunecată” a problemei: magazinul respectiv este unicul din sat, practic e crâșma locală. Prețurile fiind mici, cam adună drojdierii. Cât am stat noi la masă, a apărut unul care abia se mai ținea pe picioare. Gazdele au fost pe fază și l-au condus spre poartă. Cred că au înțelegerile lor cu sătenii; când e aglomerat, nu îi lasă să se întindă la băut.
Nu aveau șnițele în ziua aia și nici nu cred să aibă prea des. Doamna Anca e bucătăreasă bună, poate mai mult de atât .
@adso: Să vă fie de bine! Yamiii... ce bine arată ce ați avut voi acolo pe masă! În poza 20 este o farfurie plină cu hribi? Un fel de ciulama, mâncată cu mămăligă... ? Este un fel de mâncare... ciulamaua cu hribi, la ea mă refer... pe care eu nu reușesc să-l gătesc... din cauză de lipsă hribi și de nepricepere... Dar aș mânca fără oprire...
Bine că am mâncat...
De poza 4 te puteai lipsi... panoul ăla cu afișaj electoral a luat fața pensiuni...
În rest numai de bine!
@ANILU:
"De poza 4 te puteai lipsi... panoul ăla cu afișaj electoral a luat fața pensiuni... "
Cred că Adso s-a gândit la noi, a vrut să ne mai taie din foame. 😁
@ANILU: Da, ciulama de hribi e în P20, la fel ca în P21 (același castron, dar altă perspectivă). Bună de tot a fost, nu am comandat-o eu, dar am măncat mai mult de jumătate din ea. Porția fiind mare, nu am avut reclamație.
P4 e favorita mea, nu se putea să nu o încarc! Îmi place să caut panourile de acest fel prin sate. Uneori, decolorate de soare, găsești posterele candidaților de acum mulți ani, de nici nu mai știi cum îi chema. E o chestie filozofică aici .
Mulțumesc pentru băgarea în seamă a articolului meu!
Noi, moldovenii, avem un cult al mâncării și mâncărurilor.
Nu ne prăpădim după cine știe ce locații fățoase sau fițoase, nouă ne place mâncarea în sine.” Mâncare ca la mama acasă” e o zicere a noastră, destul de greu de înțeles: fiecare mamă gătește diferit, poate că una afuma mâncarea…
Să spun că, eu cel puțin, sunt atras de acest gen de popas culinar, de genul celui descris de tine. Că pentru că de ce? Mie, când mi-e foame mănânc și bătaie, dar-mi-te când crăp în mine papa bun, manufacturat în ziua de ajung să molfăi. cu foamea-n suflet și simțiri.
Nu știu dac-oi ajunge acolo dar, la o adică, e bine de ținut minte!
@Yersinia Pestis: Ce le-ar spune Alba ca Zapada piticilor la masa, daca ar fi modoveanca?
Dacî rămâni ceva în farfurii, vă pun la toț chelea pi băț!
Eu am lasat, a fost prea mult!
Da, merita un drum. Nici nu trebuie sa ajungi pana in Iasi: prin curtea pensiunii trece granita cu judetul Vaslui.
Se poate muta articolul la 'Unde mancam in Vaslui', daca asa ti se pare mai aproape. Vorbim cu seful.
Și mie-mi plac hribii cu mămăliguță! După cum a spus și @anilu, aici, în Regat o numim ciulama de hribi (sau de ciuperci, indiferent de care). Din păcate
în piețele bucureștene nu prea se găsesc hribi! Eu gătesc mai des ciuperci champignon albe, sau brune, în orice mod posibil, la cuptor sau coapte pe tablă, cu unt și sare, alături de un mujdei. Îmi plac la nebunie!
Dacă e s-aleg între carne și ciuperci, prefer ciupercile!
Pensiunea arată bine, mobilată în stil rustic. Îmi place că mâncarea este adusă în vase de pământ! Mămăliguța din P22 m-a dus cu gândul la copilărie, când tata o răsturna din ceaun pe un fund de lemn și o tăia cu ața, nu înainte, însă, de a face o cruce cu cantul palmei! Ce vremuri! ...
Îm P23 este rață?! Dacă DA, mergea mai bine o varză lângă ea!
Să vă fie de bine!... și...
@doinafil:
”După cum a spus și @anilu, aici, în Regat o numim ciulama de hribi
Moldova face, și ea, parte din vechiul Regat. Deci și regățenii de la noi tot ciulama de hribi spun .
”Dacă e s-aleg între carne și ciuperci, prefer ciupercile!
Moi aussi!
”Îm P23 este rață?! Dacă DA, mergea mai bine o varză lângă ea!
Da, rață este. Combinația din farfurie a fost nefericită. Piureul era rece și întărit, abia l-am gustat. Brânza a fost bună, dar "în plus", nu se potrivea cu rața.
”Să vă fie de bine!
Mulțumesc! Întorc pupicii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 [Czech In restro Brewery] Czech In Resto Brewery – o seară frumoasă — scris în 21.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Buena Vista] Buena Vista — scris în 17.11.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Motiv] Restaurant Motiv – tradițional pe artera pietonală — scris în 11.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Restaurant Trai] Trai pe vatrai — scris în 29.11.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 [Restaurant Panoramic (hotel Unirea)] Cina la inaltime, adica la etajul 13 — scris în 28.11.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 [Restaurant-pizzerie Mamma Mia] La pomul lăudat, mâncare reîncălzită — scris în 08.07.23 de SorinLeo din BUCUREșTI
- May.2023 [Restaurant Bolta Rece] Povestea prânzului nostru la Bolta Rece — scris în 06.06.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ