ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Satu Mare
ÎNSCRIS: 21.10.23
STATUS: PREMIUM
LUNA
JUL-2025

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Acest Poseidon al mâncării grecești, al peștelui, al fructelor de mare! Mare caracter culinar!

TIPĂREȘTE URM de aici

Regele gustărilor tradiționale de casă, Maistrali.

Din 1988.

Asta scrie pe o clădire amărâtă mai dinspre capătul „neinteresant, nepopular, nefantastico-turistic” al falezei portului din insula Poros, Attica. Căsuță cu etaj, cu scară laterală ce duce sus; vopsită în două culori pale și cam nehotărâte, cred că cea mai mică dintre cam toate de pe strada aceea... Câteva bărci ale localnicilor, probabil (și) pescari, câteva iahturi... peste drum de șirul de clădiri și promenada/faleza de port- prelungire. Mai încolo de-a lungul străzii se vede cum urcă drumul, o cotește la stânga printre niște stânci și alte clădiri tot mai puțin interesante, dar tot mai autentice.

Liniște, puțină lume deși vremea e superbă, e plin sezon turistic; unele clădiri/case par nelocuite sau nederanjate de multă vreme. Am tot studiat noi aceste vederi și cam cum stă situația „la mal” , citind ba clădiri și oameni, ba liste de meniuri din capetele teraselor care ne îmbiau, și tot din una în alta, ne-am scuturat de atâta consumerism, de atâta standardizare și ordine și disciplină la terase și neaparat de aglomerație, gălăgie, înghesuială și „tourist-traps” , și ne-am mijit ochii spre ceva chiar foarte prea și neaparat autentic, dar nu așa la oha! ci neaoș, țărănesc și ușor desuet dacă se poate. Da! Vrem să păpăm în seara asta de la om din blid! De la pescarul ăla ars de soare, cu părul învâlvoiat, cu gesturi, statură și mișcări stângace, autentice, curate însă, care să zbiere către bucătăria de peste drum la femeia care gătește (nevasta lui...) despre ce dorește clientul... Care să se simtă clar că nu face asta din vreo simandicoșenie sau că vrea să epateze, dar totuși vrea să se poarte cumsecade cu mine, cu străinul turist, să îmi frângă din pita lui și să îmi toarne din vinul lui, ăla bun!

Și asta am primit, asta am văzut, asta am auzit! Asta am simțit!

Avea pe lângă el un băiet sprintenaș care tot primea ordine scurte, îndesate dar totuși pe un glas familiar și care se făcea înțeles clar (de către ficior, că noi nu înțelegeam greaca lor regionalizată), și la un moment dat mă trezesc cu omul meu stând rezemat pe un spătar de scaun de la masa de lângă, întrebându-mă într-o engleză simplă și aproximativă dacă îmi place ce mănânc... eu cu gura plină îngân un „Yes! , very goo...” nu apuc să termin că mă taie cu un răspicat și entuziast „I know!” și dă tare din cap, se îndreaptă și pleacă spre sală, strigând la fecior „Roze!”

Dar omul meu a pus pe masă și din peștele lui și din salata lui, care nu vă povestesc ce gust aveau că mă iau tristețile imediat. Excelent făcute, nu știam ce să nu mănânc: icre de casă, selecție de brânzeturi, sardinele cu lămâie, sprot/hamsii prăjite, stai să dau un gât de tsipuros, stai că apa e bună rău, rece; unde am rămas? a... pâine - cum să nu? pește la grătar vai-vai ce minunăție. Fiică-mea cea mică cu ditai calamarul super gustos din care am gustat toți că era tentația mare. Am profitat că eram acolo și am cerut și chifteluțe de dovlecel - plus tzatziki, eram niște hamsteri, niște mâncăi. Noroc cu carafa de vin rece perfectă pentru a ostoi festivalul de bucate din noi și de pe lângă noi. Gustos vinul, reușit și chiar de l-am rugat să ne vândă măcar un litru, sau să ne dea cumva... a zâmbit, a spus clar că nu, să se facă înțeles din prima, dar nu în vreun fel neplăcut.

Am și uitat că trebuie să și plecăm de acolo, dar am zis că „mâine seară clar revenim, nu încape discuție„. Iacă-tă-ne „mâine” seară voioși, tragem de scaun, dar feciorul ne spune rușinat parcă cum că nu avem rezervare și e full! Nicicum nu se poate! Am insistat că poate nu vine cineva, poate mai are vreo masă în plus... Nu! „Please, no possible” . Am făcut imediat rezervare pt celălalt „mâine” , de la ora 19.00, nah!

Am țâtăit toată după-masa cu gândul că mergem la masă „la pescar” și de data asta o facem și mai - și mai lată!

Am ajuns, iar caracatița stătea lăbărțată pe grătarul model ca de târg de țară, cărbunii încinși - aoleo! Am comandat iar acele hamsii-erau bestiale, scoici cu sos de feta și roșii, alte scoici cu sos de muștar, langustine, tsipuros și vin alb de data asta. Vinul-un festival de arome, iar de mâncare-nu are rost că poate mă ia depresia cu gândul că nu am aici ce aveam acolo; totul la superlativ, proaspăt, autentic. În acest vers de mijloc, mic și înghesuit o să vă plictisesc cu notele de plată: prima seară este așa* 100 ml tsipuros+juma litru vin roze+hamsii prăjite+tzatziki+brânzeturi la cuptor+salată icre+sardine la grill+calamar prăjit+lup de mare la cuptor EGAL 50,5 Ea doua seară vine așa*100 ml tsipuros+juma litru vin alb+scoici sos roșii+scoici sos muștar+hamsii prăjite+langustine+chiftele dovlecel EGAL 86 E sî-ni-trăiască LMA!

L-am întrebat de ce e așa de aglomerat la el la masă la cină și mai ales de ce e greu să găsești rezervare liberă la el... A zis cu un deget la gură că e mâncarea foarte bună și e proaspătă mereu. Nu l-am lăsat să termine bine de zis „... and the vine is goo...” , că repede l-am tăiat cu un „I know!” scurt, răspicat, am dat din cap și am zâmbit pe sub mustață. Rânjește omul meu și pleacă spre căsuța lui, la sala de gătit, nu înainte să mă bată ușor pe umăr, cu aceeași mână pe care o dusese mai-înainte la gură să se gândească cum să îmi spună în engleza lui muncită ce și cum e la el treaba cu mâncarea...

Într-o seară, pe urmă, în Atena, în drum spre casă, am mâncat la o tavernă foarte bună unde am cerut pește și ceva fructe de mare dar credeți-mă aproape m-am simțit că aș fi făcut un adulter gastronomico-culinar, din acela pierzător și regretabil!

Mâncare în Poros?

Doar la pescarul meu la Maistrali!

Nu discut!

Altceva egal parodie de mâncătorie!

Băgați bine la cap! Ca să băgați excelent la burtică! Dar rezervați înainte!!!

Hai, poftă! Și la șters de gură, spălat de mîini și privit în gol! pam-pam.

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

[fb]
---
Trimis de gojavaler in 10.09.25 12:48:03
Validat / Publicat: 10.09.25 14:26:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 44 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gojavaler); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 interiorul tavernei -nu este pt turisti, masa se servește afară pe faleză
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.09.25 14:25:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în insula Poros? , POROS (insula)" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER UndeMâncăm]

webmasterPHONE
[10.09.25 17:03:49]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în insula Poros? :

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.045213937759399 sec
    ecranul dvs: 1 x 1