ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.04.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 15.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2025
DURATA: 11 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vacanta in Maroc (I)

TIPĂREȘTE

Introducere: Marocul este cu 2 ore în urmă faţă de ora Romaniei. Moneda naţională este dirhamul iar paritatea (rotunjită) este 1 dh=50 bani sau 1 euro=10 dh. Deci este simplu, orice preţ în dh îl împărţim la 2 ca să aflăm cât costă în lei. Noi nu am cumpărat euro din ṭară ca să îi schimbăm acolo, am folosit cardul Revolut. În aeroport există bancomate în zona de ridicare a bagajelor de cală, de unde am scos bani cu un comision general al băncilor marocane de 35 dh, indiferent de suma pe care o retragi. Prin urmare, este indicat să scoṭi din start o sumă mai mare, ca să plăteṣti comisionul mai rar (un 4000 dh ar fi suficient în prima fază, în funcṭie de cate zile stai ṣi cat de cheltuitor eṣti). În oraṣ există suficiente bancomate ca să nu stai cu grija că rămai fără cash. Interesant este faptul că în Revolut am avut ṣi dirhami (suficienṭi) ṣi lei, iar la extragere ne-au tras din contul de lei, iar la plăṭi (doar în supermarketuri ṣi la unele restaurante se poate) ne-au tras din contul de dirhami. Cash-ul este rege în Maroc. Despre vreme: de maneca scurta la soare, maneca lunga la umbra si dimineata. In medie cam 23 de grade, dar am avut 2 zile cu 32 de grade in Marrakech. Despre telefonie: am folosit cartelele noastre de digi, doar pt.net, iar factura pe martie a fost cu 30 de lei mai mare decât ca de obicei. Vom vedea pt.cele 3 zile din aprilie. De mâncat am mâncat la terase pe unde ne nimeream şi doar tajine, cu componente diferite de fiecare data. Preţul unei tajine este în medie de 70-80 dh, iar sucul proaspăt 25-30 dh. Apa de 1,5 l costă la supermarket aproape 5 dh, pe stradă 10 dh.

Am fost ȋn perioada 24.03 – 03.04.2025, 11 zile din care 9 pline, pe care le-am împărţit în felul următor: 1 zi în Marrakech, 3 zile excursie în deşert la Merzouga, 1 zi excursie la cascada Ouzoud, 1 zi în Marrakech, 2 zile la Rabat (cu vizitare Casablanca) si 1 zi în Marrakech. Am avut 6 cazări pt. cele 10 nopţi petrecute acolo, prin urmare, a fost o vacanţă destul de variată şi solicitantă, încât nici nu aveam timp să procesăm ce am vizitat că a doua zi o luam de la capăt cu altceva.

Am zburat cu Wizz, zbor direct la Marrakech, sosire la ora 19:00. La sosire, am stat mai mult de 30 de minute la cotrolul paşapoartelor (a fost f. aglomerat, probabil sosiseră mai multe zboruri) se cere şi biletul de avion împreună cu dovada cazării (se acceptă arătarea lor doar pe telefon). Iar când am ieşit din aeroport nu a sărit nimeni pe noi să ne ofere taxi sau altceva. Dimpotrivă, erau mulţi oameni (şoferi) cu cartoane în mâini pe care scria pe cine reprezintă şi care îi aşteptau liniştiţi pe turiştii care comandaseră serviciile lor în avans. De la aeroport am mers în oraş cu autobuzul special de aeroport (nr. 19, merge până la gară), preţ 30 Dh/pers. Se poate cumpăra şi bilet dus-întors, parcă 50 dh, valabil 2 săpt. Aceste autobuze sunt moderne, amenajate cu spaţii speciale pt. bagaje. Există şi variantele cu taxi sau poate trimite riadul o maşină după tine.

Despre cazările din Marrakech: Am ales cazare în riaduri, care sunt case vechi tradiţionale cu curte interioară şi fără ferestre spre exterior, complet izolate de agitaţia de afară, modernizate şi transformate în pensiuni. Doar băile au ferestre afară. În prezent curţile interioare sunt acoperite cu sticlă sau alte materiale transparente. Au terase pe acoperis care sunt foarte frumos amenajate cu flori, fotolii, canapele, etc. pentru petrecerea în mod plăcut a timpului liber. Televizor n-au. Riadurile se află în medina, oraşul vechi, cu străzi înguste şi întortocheate unde nu încap maşini, şi unde nici google maps nu se descurcă întotdeauna. Multe riaduri oferă micul dejun inclus în preţul cazării, acesta fiind unul tradiţional marocan. El constă în câte o clătită, câte o chiflă cu ceva seminţe mărunte pe ele, câte un bol mic de gem, de miere şi de o pastă lichidă de arahide. De băut, suc de portocale şi cafea. Nu a fost pe gustul meu.    

Primele 2 nopţi am stat la Dar Daoud, care este un riad de pe vremea bunicilor marocanilor din prezent. Din acest motiv are un aer aparte, care parcă te transpune în vremurile de demult. Accesul la riad pentru prima oară (şi nu numai!) este o adevărată provocare, google maps ne-a ajutat o parte din drum, de cealaltă parte s-a ocupat soţia care are un simţ de orientare f. bun. Evident că poţi apela la un localnic amabil care în final îţi va cere bani pt. ajutor. Intrarea constă dintr-o uşă de circa 1,5 m (ataṣez o poză cu mine la intrare), deasupra ei fiind o plăcuţă mică cu numele riadului, pe care ai toate şansele să nu o observi. Interiorul este frumos decorat şi se observă peste tot aerul retro. Este aproape de piaţa principală a oraşului (Jemaa el Fna).   

Următoarele 3 nopţi după revenirea din excursia de 3 zile am fost cazaţi la Riad Sesame. Situat puţin mai departe de piaţa Jemaa el Fna (nu cu mult), mai uşor de găsit, o pensiune la un alt nivel, net superior la toate capitolele. Gazda stie doar limba franceza, noi doar engleza, dar ne-am descurcat. Totul amenajat foarte frumos, cu multă atenţie la detalii, aici am avut şi frigider mare (la comun). Terasa mare, parţial acoperită, f. frumos amenajată.

Va urma, ca mai sunt multe de povestit.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DanSta in 10.04.25 19:08:03
Validat / Publicat: 10.04.25 19:49:41
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 820 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanSta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 un fel de tajine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

doinafil
[10.04.25 21:18:21]
»

Marocul este cu 2 ore înainte faţă de ora Romaniei

Dacă la noi este ora 9:00 a. m. și la ei este 7:00, asta nu înseamnă că este cu 2 ore înaintea noastră, ci în urmă față de România!

Ușa albastră de 1,5m, intrarea din P02, de ce este așa de scundă Toate intrările sunt așa de puțin înalte, sau este un caz particular?

Aștept cu interes continuările!... și, cum fac de obicei la toate ecourile pe care le scriu, îți trimit și ție , virtuali, desigur

DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[10.04.25 21:36:38]
»

@doinafil: Într-adevăr, exprimarea mea nu a fost cea mai potrivită, am considerat 'înaintea' ca fiind opusul lui 'după'.

Nu știu cum sunt intrarile în alte riaduri, la cel de-al doilea la care am stat a fost una normală. Presupun că intrarea scunda are legătură cu vechimea riadului.

Mai sunt multe de povestit, timp să am, cât sunt calde impresiile.

DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[10.04.25 21:38:55]
»

@doinafil: Mulțumesc pt. observatie, am corectat.

adsoPHONE
[10.04.25 22:45:39]
»

Marocul este cu 2 ore în urmă faţă de ora Romaniei

Daca tot se dezbate subiectul: de fapt, nu - e doar cu o ora in urma. Marocul e pe Ora Europei Centrale, la fel ca Spania, Franta sau Italia, de unde le vine imensa majoritate a turistilor.

Cu o exceptie: perioada Ramadanului. Pentru o luna, dau ceasul cu o ora in urma. Noi am prins inceputul, dvs finalul acestei perioade.

Am ajuns in Marrakech cu -1 fata de ora noastra. A treia zi, vad in coltul laptop-ului (care nu fusese conectat la net pana atunci) ca sunt la -2 fata de ora din tara. Am crezut ca s-a intamplat ceva gresit.

L.E. Se pare ca si acum, in momentul vorbirii, sunt tot cu doua ore in urma. Au schimbat ora pe 6 aprilie, dar intre timp am schimbat-o si noi.

Pentru cateva zile, diferenta de fus orar a fost chiar de 3 ore (intre 30 martie si 6 aprilie). Se va pastra asa, de doua ore, pana in octombrie, cand noi vom trece la ora de iarna. Dupa care va deveni de o ora, pana in februarie, cand incepe Ramadanul si iar se va duce la 2 ore.

E straniu

Intre Bucuresti si Rabat, diferenta de fus orar poate fi de 1, 2 sau 3 ore.

doinafil
[10.04.25 23:32:23]
»

@adso:

Daca tot se dezbate subiectul: de fapt, nu - e doar cu o ora in urma. Marocul e pe Ora Europei Centrale, la fel ca Spania, Franta sau Italia, de unde le vine imensa majoritate a turistilor

Eram convinsă că este cu 2 ore în urma noastră, mai ales după ce am văzut - pe o hartă „Planiglob” - că meridianul ce trece prin Maroc este același cu cel care trece prin Anglia, unde ora lor este cu 2 ore în urmă față de România! (Marocul este chiar puțin mai la vest față de meridian).

Este bine că ai făcut precizarea că acolo este Ora Europei Centrale, și-ți mulțumesc că m-ai dumerit! ... și, ca de obicei,

nicole33
[11.04.25 00:45:09]
»

@adso:

Daca tot se dezbate subiectul: de fapt, nu - e doar cu o ora in urma. Marocul e pe Ora Europei Centrale, la fel ca Spania, Franta sau Italia, de unde le vine imensa majoritate a turistilor.

Tare ciudată chestia asta. Cum să-ţi "ajustezi" fusul orar după cel din ţările din care provin cei mai mulţi turişti??? Şi dacă cei mai mulţi care vizitau Marocul erau americani, tot la fel procedau?

Mirarea mea este cu atât mai mare cu cât am făcut comparaţie cu o altă ţară africană, Tunisia, aflată chiar mai la est, şi unde, în iunie, diferenţa de fus orar era de două ore faţă de România şi îmi părea plauzibil să fie la fel şi în Maroc.

adsoPHONE
[11.04.25 07:02:41]
»

@nicole33: Nu cred ca m-am exprimat prea fericit. Adica nu exista raport de cauzalitate intre turism si ora, ci e o coincidenta.

De fapt, treaba sta cam asa: ei au ora normala si ora Ramadanui, cand dau ceasul inapoi cu ora pentru 5-6 saptamani (in 2025, de pe 23 februarie pana pe 6 aprilie).

Cand noi suntem pe ora de iarna, diferenta fata de Romania este de o ora. Cand suntem pe ora de vara, e de doua ore. Cand ei sunt in Ramadan si noi pe ora de vara, e chiar de trei ore.

DanStaAUTOR REVIEW
[11.04.25 08:38:14]
»

@adso: Foarte interesante informatiile. Noi de luni pana sambata am avut diferenta de fus orar de -2 ore, de duminica pana joi de -3 ore. Ro a dat ora inainte in 30.03, ei au amanat cu o saptamana sa faca asta datorita ramadanului, care a tinut pana la data de mai sus. Asta mi-a explicat fiul gazdei. E ciudat sa te culci la ora 22 acolo, iar in tara e ora 1 noaptea.

doinafil
[11.04.25 13:08:38]
»

@nicole33:

Bună întrebare!!!

Știu că Ramadanul este sfânt pentru musulmani, iar tanti Wiki îmi spune că:

este a noua lună a calendarului Islamic și marchează perioada postului obligatoriu pentru toți musulmanii. De asemenea este un moment important pentru comemorarea istoriei sacre a Islamului. Acest act, postul, reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și necesită abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală de la răsăritul până la apusul zilelor

dar... de ce numai în această perioadă ora este diferită față de restul anului La noi, creștinii, catolici sau ortodoxi, Paștele sau Crăciunul sunt sărbători religioase la fel de importante și nu schimbăm ora!...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052499055862427 sec
    ecranul dvs: 1 x 1