ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2025
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2025
DURATA: 6 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ultima zi în Scoția: descoperind whisky-ul - distileria Ben Nevis

TIPĂREȘTE URM de aici

Să mergi în Scoția și să nu vizitezi o distilerie e ca și cum ai merge în Egipt și te-ai uita la piramide doar pe Google Maps. Sau ca și cum ai ajunge în Grecia și te-ai întoarce fără să fi gustat ouzo. Adică… sacrilegiu turistic.

Așa că, în ultima zi petrecută în Scoția, am zis „Gata cu munții!” și am rămas în Fort William. Nu, n-am obosit brusc, ci mi-am planificat strategic o vizită la distilerie. Ochisem una pe drumul de întoarcere de pe insula Skye – părea simpatică, avea un aer misterios și promitea whisky. Nu-i reținusem numele, dar am găsit-o rapid pe Google: Ben Nevis Distillery, fix cum se numește și vârful sub care tronează Fort William.

La vreo 30 de minute de plimbare de unde eram cazați. Destul cât să pară o aventură, dar nu suficient cât să obosim și să ne răzgândim. Zis și făcut, am pornit spre distilerie.

Am ajuns la distilerie și am intrat la recepție. Da, puteam face un tur, iar următorul cu locuri disponibile era peste aproximativ 45 de minute. Turul, cu degustarea de la final, dura o oră și costa 16 lire/persoană, incluzând trei tipuri de whisky. Exista și varianta „cinci pahare și-un zâmbet larg” , dar am zis să nu exagerăm… de data asta.

Până să înceapă turul, am băut o cafea în micul bar-shop al distileriei.

Apoi ne-a preluat ghida noastră – o tânără super simpatică, glumeață și cu accent scoțian perfect înțeles (rareori). Ne-a spus că distileria a fost fondată în 1825, acum exact 200 de ani, de un domn local pe nume “Long” John MacDonald. Nu era poreclit așa degeaba – avea aproape doi metri. Practic, era genul de om care putea agăța un pahar de pe raftul de sus fără să urce pe scaun.

Distileria a fost construită acolo dintr-un motiv clar: apă curată și rece care coboară din muntele Ben Nevis, mai exact din două căldări glaciare cu nume scoțiene imposibil de scris fără copy-paste: Coire Leis și Coire na Ciste. Apa asta se adună cuminte și curge în pârâul Allt a’Mhuilinn – și uite așa începe magia.

Distileria a avut mai mulți proprietari de-a lungul anilor iar din 1989 aparține unei companii japoneze – Nikka. Așa că da, whisky-ul de la poalele Ben Nevis are și puțină disciplină niponă în el.

Malțul vine din orz crescut cu grijă în Scoția, mai ales pe coasta de est. Am aflat și că sunt două metode de uscare: una tradițională, cu turbă (care dă aroma aia de fum și mister), și alta modernă, cu aer cald (ca un foehn industrial). Ne-au lăsat să mirosim orzul – varianta afumată ne-a teleportat direct într-o seară de iarnă, la foc de tabără, cu un pahar de whisky în mână și multă filosofie în cap.

Am fost apoi prin încăperile de producție: Mash House, unde se extrage zahărul din malț, Tun Room, unde fermentează viitoarea băutură a zeilor, și Still House, unde are loc distilarea. În primele două am putut intra și fotografia, în a treia am avut voie doar să fotografiem din ușă – în interior nu era permis fotografiatul (nu știu exact de ce, poate erau niște „secrete de stat” acolo).

Urmează apoi maturarea whisky-ului, care se face în butoaie de stejar deja folosite. Am aflat că distileria Ben Nevis folosește butoaie din SUA (în care a fost depozitat bourbon), din Spania (folosite pentru sherry) și din Portugalia (pentru vin de Porto). Butoaiele sunt umplute cu whisky brut cu o concentrație de 63,6% alcool. În prezent, în cele șase depozite ale distileriei se află aproximativ 45.000 de butoaie.

Pentru ca o băutură să poată fi numită legal „Scotch” , trebuie să fie maturată cel puțin trei ani. La Ben Nevis, din câte am înțeles, acest proces durează de obicei mai mult – pentru că lucrurile bune vin cu răbdare.

În timpul maturării, aproximativ 2% din alcool se evaporă prin pereții de lemn ai butoiului – acest fenomen poartă numele poetic de „Angel’s Share” (Cota Îngerilor). Se pare că și îngerii apreciază un dram de whisky bun…

La final se face blending-ul – se aleg butoaie cu arome diferite și se combină ca să iasă aroma finală. Dacă totul e făcut în distilerie, din orz și apă scoțiană, e Single Malt. Dacă e combinat cu alte cereale sau whisky-uri de prin alte părți – e Blended. Eu habar n-aveam de toate astea. Acum pot pretinde la petreceri că mă pricep.

Vizita s-a încheiat cu o degustare în magazinul distileriei. Am primit și un mic cadou – un pahar cu emblema Ben Nevis, oferit cu ocazia aniversării celor 200 de ani de existență. Bineînțeles că am și cumpărat o sticlă de peated whisky – doar nu merg în fiecare zi la Ben Nevis.

Sper că nu v-am plictisit prea tare cu whisky-ul și povestea lui.

Slàinte Mhath!


[fb]
---
Trimis de Mika in 18.06.25 15:53:34
Validat / Publicat: 18.06.25 18:27:31
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 48 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pompiță cu arome
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.06.25 18:26:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Scoția, #Călătorii Scoţia - SCOTIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

FlaviuPHONE
[18.06.25 18:44:43]
»

Cheers!

doinafil
[18.06.25 18:53:10]
»

Mi-a plăcut articolul! Am aflat lucruri noi, pentru care-ți mulțumesc!

Daaaaaar, ce-i cu finalul?! Ce înseamnă Slàinte Mhath!

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[18.06.25 20:27:41]
»

@doinafil: Este in gaelica, limba Scoției pe care o înțelegi doar ei😆. Din câte am înțeles se citește „slanj-uh-va” și înseamnă „Noroc!”  

doinafil
[18.06.25 20:58:45]
»

@Mika: Mulțumesc că m-ai dumirit! Îți urez și eu, la rându-mi,

Slàinte Mhath!... și

Yersinia PestisPHONE
[18.06.25 22:32:41]
»

Era firesc ca eu, vrâncean fiind, deci neam de “boghițar” cum ne spunem noi, să salivez în exces la gândul de tărie, citindu-ți scrierea!

Pentru că nu poci să te mint, pe motiv de respect, am fost chiar invidios: cum Doamne faci Tu de-i duci în locuri binecuvântate doar pe ăștia, neofiții?! Este nedrept și, mai ales, antiproductiv! Ăla e loc pentru cunoscători, cei care intră-n transă de la primul damf! 🥂🍾😛

Alea 63,5% tărie de alcoale înseamnă libertate la vise, exprimare poetică și sinceră, pentru că, evident, in vino (și derivatele sale) e veritas! Alcoolul dezinhibă, după ce ai “scuipat la furcă” vorbele-ți vin, buluc pe gură și-ți ies toate de-odată, chiar dacă nu mai exprimi idei ci, doar trăiri! 😂

Glumesc, îți dai seama și-am și căutat fraza-capcană-n text de ne-ai amenințat cu ea! N-am găsit ni’ca nelalocul ei, dar am băut, deja, doo șprițuri, acuitatea-mi vizuală nu-i la cote de serviciu!

Sărut mâna, îmi plăcu review-ul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Flaviu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Scoția:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.052088975906372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1